Den kreativa processen och personlig utveckling

17 oktober, 2021 0 av annette

Den kreativa processen och personlig utveckling går ofta hand i hand. Eller kanske alltid?
I intuitivt måleri kommer man väldigt nära de personliga, de själsliga utvecklingsprocesserna och jag tänker att de kreativa verktygen är bra hjälpmedel i vår personliga och själsliga utveckling och därmed i våra liv. För att inte tala om hur tillfredsställande det är att skapa.

Min bakgrund är i självkännedom, personlig, själslig utveckling främst genom healing och transformation. Målningen kom in i mitt liv för i dagsläget runt 10 år sedan. Innan det hade jag tecknat lite i perioder men jag hade aldrig lagt någon egentlig energi på att utvecklas inom området. För mig var teckning och målning bara något man gjorde för att det var kul eller för att slå ihjäl lite tid.

Min första målning
Min första intuitiva målning

Detta ändrade sig en natt för ungefär 10 år sedan. Jag kunde inte sova. Något pockade på min uppmärksamhet och jag kände en sådan lust att måla att jag till slut steg upp och plockade fram några tuber med torkad färg och en canvas jag köpt för länge sedan. Klockan var runt fyra på morgonen och jag satte igång att måla helt utan vision om vad det skulle bli. Jag målade och målade och blev ganska irriterad för det blev inte fint. Jag trodde att det skulle bli något fantastiskt konstverk när nu något pockade på så starkt att jag skulle måla. Men icke.

Till slut var jag på väg att ge upp för att gå och lägga mig igen men då hände något. Det var som om någon tog över min pensel och drog långa mjuka runda penseldrag. Fram trädde en målning som jag faktiskt tyckte var fin. Jag tyckte om energin i den. Den var mjuk, harmonisk och faktiskt lite blyg. När jag till slut lade mig för att sova somnade jag och sov som en stock. Mission completed. För denna gång.

Ny fas i livet

Senare förstod jag att detta var en målning som dels var startskottet på en ny fas i mitt liv och dels visade vart jag stod just då i min livsprocess. Målningen öppnade upp en kanal hos mig som innan varit stängd. Jag sade alltid att jag kan inte måla utifrån fantasin, jag måste ha något att måla eller teckna av.
Jag tyckte inte att jag var tillräckligt bra, och hade inte tålamodet att öva såsom de flesta konstnärer gör för att vässa sina skills, så jag gjorde aldrig något ordentligt av det.

Denna gång var det annorlunda. Energin som pockat på i denna målning fortsatte att pocka på och jag målade flera målningar som kom till mig med budskap. Några kom via drömmar vilka jag sedan målade när jag vaknat. Några kom utifrån att jag hade en vision av vad det skulle bli som inte alls blev som jag tänkt. Jag lade så småningom märke till att ju mer jag försökte att styra resultatet ju jobbigare blev det för mig. När jag däremot släppte taget och bara målade fritt blev det ofta bra till slut. Inte nödvändigtvis direkt men så småningom. Och det är här likheten mellan den kreativa processen och livets process, personlig/andlig/själslig utveckling kommer in.

Likheten mellan den kreativa processen och livet

Många konstnärer vittnar om att deras målning går i liknande faser. Man börjar och det går bra, det blir ganska fint men känns inte riktigt klart. Man målar på och det känns som att man förstört hela målningen, denna fas kallas så träffande för fulfasen. Efter fulfasen faller allt på plats och målningen blir klar. Väldigt enkelt förklarat.

I livet är det ofta likadant. Vi kommer på en idé, går in i en ny relation, börjar ett nytt jobb etc. I början är allt spännande och intensivt, sen kommer en fas där vi på olika sätt stöter på patrull för att till slut antingen avsluta och gå vidare till något annat eller landa i situationen och känner oss rätt nöjda. Det är sällan vi går direkt från den första gnistan till att vara nöjda och trygga med situationen.

Personlig/själslig/andlig utveckling

Personlig/själslig/andlig utveckling går ju ut på att frigöra sig från gamla tankemönster, beteendemönster och blockeringar som hindrar oss från att leva ett så bra liv vi kan och vill. Det finns många olika sätt att göra det på och mitt sätt har alltid varit att möta och frigöra det som blockerar mig. Ju mer jag frigör av gamla utagerade tanke- och beteendemönster, ju friare blir jag inombords och därmed även i livet. Ju friare jag blir ju mer öppnar sig min mediala förmåga och min healingkraft blir starkare och starkare. För mig har det intuitiva måleriet blivit ett kraftfullt verktyg i denna process.

Jag brukar på olika sätt se till att jag är i kontakt med det som står i min väg och sedan målar jag på en duk utan att ha en tanke på att det ska bli något. Ibland blir det något föreställande och ofta blir det bara helt abstrakt med någon detalj som visar vad processen handlar om. När en sådan tavla är klar känner jag ofta hur processen inom mig också har lösts upp. Inte helt sällan får jag en insikt som hjälper mig framåt i livet. Det finns så mycket att säga om detta och jag kommer säkerligen att komma tillbaka till dessa banor om och om igen i bloggen, men nu är det dags att avrunda just denna blogg så jag önskar dig en fin tid framåt tills vi ses igen.

Vill du ha kontakt med mig går det bra via kontaktformuläret eller via mail info@annettehagman.com.
Du kan också följa mig på Facebook eller Instagram

Med värme
Annette