Mandala – vad är en mandala?

26 augusti, 2020 0 av annette

MandalaMandala finns som ett inslag i många olika kulturer och är ofta en kanal till kontakt med en högre sfär och/eller med det undermedvetna. Den kan vara allt ifrån ett hjälpmedel till reflektion till ett hjälpmedel för läkning av en svårt sjuk person. Ofta gör man den i sand för att när ceremonin är klar förstöra den. Man bygger under ceremonin in olika symboler och böner eller mantran i mandalan. Symbolerna och bönerna skapar en energi anpassad till dess syfte. Att mandalan förstörs när ceremonin är klar visar dels på alltings förgänglighet och dels så skickar man på det sättet budskapet vidare till våra hjälpare i andra dimensioner. Det finns massor av information att hitta om hur den används av de olika kulturerna och det är inget jag går in djupare på här. Jag håller mig till min egen resa med mandalan.

För mig handlar mandalamålning främst om centrering och om transformation. När jag målar mina mandalas går jag helt in i skapandet och släpper allt annat. Jag hamnar oftast i ett meditativt och ibland till och med tranceliknande tillstånd. Om jag när jag börjar är splittrad känner jag mig oftast i balans när jag är klar. Det handlar aldrig om att göra en vacker målning, vissa av dem blir vackra och de lägger jag ut till försäljning eller sätter upp på min egen vägg. Andra ser inget ut för världen men Målning turkos mandalade har fyllt sitt syfte ändå.

Jag gör oftast mina mandlas på det traditionella sättet, jag börjar med en prick i mitten och fyller sedan på med upprepande mönster tills jag har fyllt en hel cirkel. Ibland får jag dock en känsla av att jag vill göra annorlunda. Så blev det på denna mandala. Jag började med de upprepande mönstren från mitten men sen kände jag att jag ville göra fjädrar. Att de mer ser ut som löv gör inget 😉 Det är det som är grejen med en mandala, man följer flödet och det som kommer till en. Det sägs att man aldrig ska göra om något i en mandala om man tycker det blir fel, att man om man gör det stoppar flödet och skapar blockeringar istället för att frigöra energi.

Jag kommer ihåg när jag först läste om mandalas och att man förstörde dem när de var klara. Jag tyckte det var dumt och meningslöst. Jag förstod inte vitsen med att lägga ner så mycket tid, kraft och energi på något som inte blev något beständigt. Genom åren ar jag fått en större förståelse. Då såg jag mest det vi kan se med våra fysiska ögon men efter år av inre arbete och transformtion har jag nu kontakt med andra dimensioner och förstår vad som sker energimässigt. Allt är energi och när man genom en ceremoni lyckas samla olika former av energi, beroende på vad syftet är, så skapar man en förändring. Som jag ser det handlar allt som inte är i flöde i våra liv om att det finns blockerad energi. Den blockerade energin kan man lösa upp med hjälp av olika energitekniker, att skapa en mandala är en sådan teknik.

Rent tekniskt kan man göra olika, jag börjar som sagt oftast i mitten men man kan även börja genom att skapa en cirkel som man sedan håller sig inom. Man kan välja att göra upprepade mönster eller också kan man välja att lägga in olika symboler eller bilder som betyder mycket för en. Det finns inga regler för hur man gör men varje mandala visar något om dess skapare och eller dess syfte.

Jag kommer lite längre fram, under hösten eller vintern att skapa en workshop, en halv dag där vi målar mandalas och hjälps åt att tolka vad de kommer med för budskap. Den kommer du att hitta här

Nu önskar jag dig en fin fortsatt vecka!

Med värme
Annette