Vad är integritet?

11 februari, 2022 0 av annette
Vad är integritet? Målning mandala


Ja vad är integritet? Jag ska berätta om hur jag ser på det.

Många tänker att integritet handlar om att inte berätta så mycket om sig själv och sitt liv. Man säger ofta att reserverade personer har en stark integritet. Det kan stämma, men är inte vad integritet betyder. Integritet betyder att man är sann emot sig själv och inte låter någon annan trampa på en.
Till exempel så vägrar en reserverad person med stark integritet att öppna sig och dela sitt liv till andra om hen egentligen inte vill. Om hen däremot själv känner att hen vill öppna sig och då följer sin egen vilja, ja då har hen fortfarande en stark integritet.
En öppen person som gärna delar sitt liv till andra har stark integritet om hen är öppen och delar sitt liv till andra utan att tillåta andra att tysta hen.

Att måla en mandala frigör

Att måla en mandala är ofta en process som frigör och läker mycket av det vi har inom oss. Just denna mandala var inte en mandala från början. Den har många, många lager av färg och lika många lager av olika känslor. Ilska, frustration, sorg, smärta. Jag målade den över väldigt lång tid och till slut var jag på väg att slänga den. Jag tog ett vasst föremål, rispade djupa spår i den och lade den åt sidan för att senare bränna den.
När jag sedan började måla mandalas tänkte jag att jag kan ju använda denna duk att öva på. Sagt och gjort. Det tog inte lång tid förrän mandalan var på plats såsom den ser ut nu. Mandalan blev förslutningen och den slutgiltiga transformationen av allt som kommit fram under tavlans resa.

Alla mina känslor som jag upplevde när jag målade på denna tavla var kopplade till relationer i mitt liv. Relationer som påverkat mig under hela mitt liv på olika sätt. Jag fick många insikter under målningens gång och många av insikterna handlade om hur jag anpassat mig och förändrat mig för att dessa relationer skulle vara bra. För att vi skulle vara nära varandra. Undermedvetet trodde jag inte att jag dög som jag var, jag trodde att dessa personer var bättre än mig och att jag behövde bli bättre för att vi skulle kunna ha en bra relation. Medvetet hade jag ingen aning om detta.

Kopplingen mellan mandalan och integritet

Integritet kan alltså yttra sig på många olika sätt. Kopplingen till mandalan på bilden är att jag under dessa år lät min integritet gå för att kunna anpassa mig till dessa personer för att vår relation skulle bli bra.
Om jag hade haft en intakt integritet hade jag i varje stund valt att följa min sanning och låtit den andre personen följa sin. Att jag nu valde att agera på ett sätt som egentligen inte kändes rätt för mig gjorde att min integritet urholkades vilket i sin tur ledde till att mina gränser blev luddiga både för mig och för andra. Jag hade sluppit mycket smärta i mitt liv om jag tidigt hade förstått att min integritet är min bästa vän.

Där jag står nu är min integritet stark. Jag vet ofta hur det känns när något är för mitt bästa och när det inte är det. Om jag inte vet tar jag ett steg tillbaka för att kunna göra ett medvetet val, ett val som är i linje med min innersta sanning. Jag delar med mig från mitt innersta när det känns rätt att göra det och jag är tyst när det känns rätt att vara tyst. Jag är en person som kan tillåta ganska mycket utan att min integritet och mina gränser blir kränkta. Hos någon annan når man dessa gränser mycket snabbare. Det finns inget rätt eller fel, det är individuellt och bara du vet vart just din integritet sitter och bara jag vet vart min sitter. Ju mer vi jobbar med oss själva och frigör det som inte längre ger oss kraft, ju starkare blir vår integritet.

Enstaka feltramp gör ingen skada

Jag har tidigare skrivit en blogg om att ge och att ta emot. När vi står i integritet väljer vi att ta emot det som känns rätt att ta emot och vi ger det som känns rätt att ge. Vi låter ingen, eller inget, påverka oss till att gå emot vår egen sanning. Alla är vi människor och som sådana kan vi göra fel. Vi kan tillåta sådant som inte är i enlighet med vår sanning ibland, enstaka feltramp gör oftast ingen större skada. Om vi däremot inte har kontakt med vår integritet är det lätt hänt att vi gör många felsteg och därmed tar större skada.


Med det vill jag önska dig en fin dag och att din integritet, om den inte redan är det, från och med nu blir din bästa vän.

Med värme
Annette